A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Godaste kåldolmarna

Kategori: Allmänt, Kött, biff & burgare

(null)

Jag tror att alla länder har sin speciella variant av kåldolmar, och detta är nog det mest klassiska i Sverige näst efter köttbullar. Det finns massor av recept men detta är det absolut bästa i mitt tycke. Kåldolmarna gratineras i gräddsky och blir sådär härligt karamelliserade och goda. 

(null)

Kåldolmar med gräddsky (4 pers)

  • 400g blandfärs 
  • 1 kg vitkål 
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd 
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar 
Att pensla med 
  • 2 msk farinsocker 
  • 2 msk soja
  • 2 msk smör
Gräddsky
  • 2 dl vispgrädde 
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tärning köttbuljong 
Gör så här:
  1. Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund.
  2. Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka.
  3. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka den fint.
  4.  Sätt ugnen på 200°.
  5. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör.
  6. Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, muskot, salt och peppar.
  7. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form.
  8. Smält 2 msk smör med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
Efter 30 min:
  1. Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop ca 5 min.
  2. Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.  
  3. Servera med lingon och valfri potatis.
(null)

(null)

(null)

(null)


(null)

(null)

(null)


(null)


Kommentera inlägget här: