Godaste kåldolmarna
Kategori: Allmänt, Kött, biff & burgare

Jag tror att alla länder har sin speciella variant av kåldolmar, och detta är nog det mest klassiska i Sverige näst efter köttbullar. Det finns massor av recept men detta är det absolut bästa i mitt tycke. Kåldolmarna gratineras i gräddsky och
blir sådär härligt karamelliserade och goda.

Kåldolmar med gräddsky (4 pers)
- 400g blandfärs
- 1 kg vitkål
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 1 dl mjölk
- 1/2 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Att pensla med
- 2 msk farinsocker
- 2 msk soja
- 2 msk smör
Gräddsky
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1/2 tärning köttbuljong
Gör så här:
- Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund.
- Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka.
- Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka den fint.
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör.
- Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, muskot, salt och peppar.
- Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form.
- Smält 2 msk smör med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
Efter 30 min:
- Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop ca 5 min.
- Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.
- Servera med lingon och valfri potatis.







