A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Coq au vin - Fransk klassiker

Kategori: Allmänt, Grytor, Kyckling

 
Coq au vin, eller Tupp i vin som det heter på svenska är ju en fransk klassiker i stil med kalops, fast godare! I ursprungsreceptet är det alltså tupp som får koka i rödvin, sidfläsk, smålökar & vitlök. Men i detta receptet har jag bytt ut tupp mot kycklingfiléer och sidfläsket mot bacon. Men fantastiskt god och mustig buljong blir det av detta långkok. Underbart lättlagad lyx. Har ni inte redan testat, så är detta ett absolut måste!
 
Coq au vin
  • 500 g kycklingfilé
  • salt & svartpeppar
  • 140 g bacon (1 pkt)
  • 150 g smålökar
  • 150 g champinjoner
  • 1 stor morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl rödvin
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 msk soja
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
 
Det enda som är tidskrävande är att skala smålökarna, men väl värt besväret.
 
 
Skär champinjoner och morot i mindre bitar. 
 
 
Dela kycklingen i ganska stora bitar, krydda med svartpeppar och salt. Bryn dem sedan i smör.
 
 
Strimla sedan bacon och stek det tillsammans med champinjoner smålökar tills baconet är knaperstekt.
 
 
Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, soja, lagerblad, timjan och vitlök. Låt alltsammans  koka ca 40 minuter under lock.
 
 
 Servera med rostade rotfrukter eller kokt potatis.
 
 
Ett bra bevis för att man inte behöver ha grädde och créme fraiche i all mat för att det ska kännas festligt. Skrota vispgrädden nu och börja laga franskt. Tadaa, njut av denna fantastiska måltid!
 
 
 

Fiskgryta med saffran

Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Grytor, Soppor

 
 Denna fiskgryta skulle jag lätt kunna leva på. Bara älskar dess smaker och färger, och fisk ska man ju äta mer av enligt kostrådgivare. Här kan du stoppa i vilken fisk du vill egentligen men jag valde färsk torsk. Smaker av saffran, vitvin & örter! Himmelskt!
 
 
Du behöver:
  • 300 g torsk, eller annan fast vit fisk
  • 300 g laxfilé
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 150 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 1-2 tsk salt
  • 1,5 dl vatten + 0,5 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl havregrädde (oatly, eller annan grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 pkt saffran
  • 200 g räkor utan skal
  • 1 burk musslor i vatten, ca 250 g
  • I knippe dill
 
Jag brukar börja med att mala saffran i en mortel.
 
 
Sedan hackar jag grönsakerna.
 
 
Därefter steker jag grönsakerna i ca 5 minuter i lite smör.
 
 
Tillsätt vitlök, tomatpuré & kryddor.  Blanda i vitt vin, fiskbuljong, grädde och crème fraiche och saffran.. Låt allt koka ihop under ca 15 minuter.
 
 
Undertiden förbereder du fisken. 
 
 
Jag köpte färsk torsk denna gången.
 
 
Skär fisken i bitar och häll i grytan.
 
 
Låt koka ytterligare 5 minuter och tillsätt därefter räkor och väl avrunna musslor.
 
 
Denna gången hade jag inga musslor, så man kan göra som man vill känner för.
 
 
Tillsätt dillen allra sist, och spara lite för dekoration & servera gärna med en aioli & vitlöksbröd.
 
 
 

Drömäppelpaj

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk, Pajer & bufféer, Picknick/Brunch

 
 Detta är nog den absolut godaste äppelpajen. Smidig att göra då den blandas på ett kick rakt i kastrullen i en handvändning. Lätt att klä en pajform med degen som är smidig och har en fin smörkola smak av smöret som framhävs i ugnen. Ingen smalmat direkt, men kakor ska inte vara smalmat i mina ögon sett. Antingen äter man kakor, eller inte! Och när man väl gör det så ska det inte fuskas. Nej, prima råvaror av högsta kvalitet.
 
 
Drömäppelpaj
  • 150 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 äpplen
  • 2 msk kanel
  • 1 dl pärlsocker
  • Smör att hyvla över pajen
 
Börja med att skala och dela äpplena i fina skivor. Jag brukar använda en äppeldelare så går det på nolltid. Sedan delar jag klyftorna ännu en gång på mitten, annars blir de för tjocka. Men detta göres på ett par minuter bara.
 
 
Sedan smälter du smöret i en kastrull, utan att bryna det. Häll i socker. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd detta i kastrullen. 
 
 
Rör med träslev till en smidig pajdeg. 
 
 
Klä sedan en pajform med degen.
 
 
 
Fyll pajformen med äpplen, pudra över kanel och strö pärlsockret överst.
 
 
Om man önskar hyvlar man lite smör och lägger överst på pajen, så smälter det ner och blir väldigt fin färg då det bakas i ugnen.
 
 
Pajen bakas i 200 grader i ca 30 minuter. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.