A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Coq au vin - Fransk klassiker

Kategori: Allmänt, Grytor, Kyckling

 
Coq au vin, eller Tupp i vin som det heter på svenska är ju en fransk klassiker i stil med kalops, fast godare! I ursprungsreceptet är det alltså tupp som får koka i rödvin, sidfläsk, smålökar & vitlök. Men i detta receptet har jag bytt ut tupp mot kycklingfiléer och sidfläsket mot bacon. Men fantastiskt god och mustig buljong blir det av detta långkok. Underbart lättlagad lyx. Har ni inte redan testat, så är detta ett absolut måste!
 
Coq au vin
  • 500 g kycklingfilé
  • salt & svartpeppar
  • 140 g bacon (1 pkt)
  • 150 g smålökar
  • 150 g champinjoner
  • 1 stor morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl rödvin
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 msk soja
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
 
Det enda som är tidskrävande är att skala smålökarna, men väl värt besväret.
 
 
Skär champinjoner och morot i mindre bitar. 
 
 
Dela kycklingen i ganska stora bitar, krydda med svartpeppar och salt. Bryn dem sedan i smör.
 
 
Strimla sedan bacon och stek det tillsammans med champinjoner smålökar tills baconet är knaperstekt.
 
 
Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, soja, lagerblad, timjan och vitlök. Låt alltsammans  koka ca 40 minuter under lock.
 
 
 Servera med rostade rotfrukter eller kokt potatis.
 
 
Ett bra bevis för att man inte behöver ha grädde och créme fraiche i all mat för att det ska kännas festligt. Skrota vispgrädden nu och börja laga franskt. Tadaa, njut av denna fantastiska måltid!