A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Vietnamesiska vårrullar

Kategori: Airfryer, Allmänt, Kött, biff & burgare, Pajer & bufféer, Tillbehör & såser, förrätt


(null)

Man lagar ofta samma maträtter till vardags men önskar kanske lite variation?Något nytt, gärna inte alltför mycket av det goda. Många av oss tänker på att hålla kaloriintaget på en lagom nivå. Speciellt såhär innan jul. Då är detta receptet för dig! Krispigt goda vårrullar, endast penslade i olja tillagade i airfryer så du slipper friteringen, och de innehåller grönsaker och är dessutom glutenfria. Såserna är endast ett tillbehör och kan skippas, men jag tycker det förhöjer upplevelsen här. Jag älskar såser så det fick bli tre varianter då jag inte kunde välja bort någon. 

Vietnamesiska vårrullar (4 port)
  • 300 g färs av valfri sort 
  • 100 glasnudlar
  • 1 ägg
  • 2 morötter
  • 1 burk böngroddar
  • 1 röd eller gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk fisksås
  • 1 frp rispapper (ca 340 g)
  • Rapsolja till luftfritering 
  • Salt & peppar
(null)

Dippsåser:
Magisk sojasås:
  • 1 finhackad röd chili
  • 1 liten bit finhackad rödlök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 st lime
  • Ca 0,5 dl japansk soja
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk palmsocker (rörsocker eller honung funkar också)
  • 1 liten knippe finhackad koriander
Börja med dippsåserna. Blanda alla ingredienserna till sojasåsen, täck och ställ i kylen.
Jordnötssås 
  • 0,5 dl jordnötssmör naturell
  • 2 dl kokosmjölk 8% (200g)
  • 1 msk pressad lime
  • 2 tsk fisksås 
  • 2 tsk röd currypasta 
  • Salt & vitpeppar
Koka ihop jordnötssåsen på svag värme, rör noga då att den inte bränner. Ca 30-45 min. 
(null)

(null)

Vårrullarna 

  1. Koka upp vatten, lägg nudlarna i kokhett vatten. När nudlarna har mjuknat silar du av dom och sköljer i kallt vatten. 
  2. Riv morötterna på grova sidan av rivjärnet, strimla löken tunt, riv eller pressa vitlök. Blanda ihop nudlar, färs (färsen ska vara rå), morot, böngroddar, vitlök, lök och fisksås. Knäck i ägget, smaka av med salt och peppar, blanda lite till.
  3. Doppa rispapper i kokhett vatten, lägg ca 3 msk fyllning längs kanten. Rulla ihop tills du kommer till mitten av rispappret. Vik ihop kanterna och rulla tills du får en vårrulle. 
  4. Lägg på en bricka med bakplåtspapper och fortsätt tills du har fyllt alla vårrullar. 
  5. Lägg vårrullarna i kylen i ca 20 min utan att du täcker dom med något. Detta gör du för att vårrullarna ska torka lite innan fritering.
  6. Pensla vårrullarna i olja. Tillaga i airfryern 200 grader i 20 minuter, vänd efter halva tiden. (Det funkar även i vanlig ugn men blir inte lika bra.) Servera med såser, eventuellt ris eller nudlar. Jag valde både jordnötssås, magisk sojasås och färdigköpt sweet chilisås (less sugar). 

(null)

(null)


(null)

(null)

(null)