A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Italienska grillade Mozzarellaköttbullar

Kategori: Allmänt, BBQ-Grillat är godast, Kött, biff & burgare

 
Idén till denna superba grillmeny uppstod en stekhet sommarkväll då jag kände mig ganska trött på de vanligaste grillmenyerna. Då trixade jag ihop mina egenkomponerade Mozarella/baconköttbullar till vilka jag serverade ett smakrikt, saftigt ris med smak av vitt vin och paprika. Och i denna sommarhetta passade det då bäst med en sval, men smakrik tsatsiki.
 
 
Dessa mozarellafyllda "gigantiska köttbullar" rullade i bacon är superenkla att göra. Man beräknar ca 150 g köttfärs/person och fyller helt enkelt med en kula mozarella. Därefter rullar man hela "köttbullen" med bacon tills den är heltäckt! Grillas tills den är genomstekt och baconet krispigt. Denna rätt är inte bara kalorisnål, ekonomisk utan även fantastikt god. Och framför allt omväxlande då det gäller det vanliga grillutbudet.
 
 
Det aromatiska riset mäter du enligt paketet. Jag valde jasminris och till fyra personer går det 3 dl ris och 6 dl vatten. Jag kokte dock ej riset på traditionellt sätt, utan började med att finhacka en röd paprika och fräsa den ett par minuter i olivolja. Tillsatte sedan ris och en matsked tomatpuré. Sedan tillsatte jag 5,5 dl vatten och 0,5 dl vitvinsvinäger, en köttbuljongtärning, salt & peppar. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt gärna persilja som pricken över i. 
 
 
 

Karamelliserade kycklingspett & fransk vinägrettpotatissallad

Kategori: Allmänt, BBQ-Grillat är godast, Kyckling

 
Glöm bearnaisesåsen och pommes friten för en stund, för nu pratar vi riktiga grejor! Fantastiska smaker som lockar fram njutning i både gom och själ. Bedövar man allt med ketchup eller bernaisesås så går man miste om mycket. En strålande sommardag i gassande sol tillbringas helst inte i ett hett kök, utan snarare under bar himmel , solens gassande strålar framför en glödhet grill, gärna i sällskap av fläktande havsbris. Perfekt tillfälle att servera dessa karamelliserade kycklingspett som går alldeles utmärkt att förbereda. Gör bara marinaden i förväg och låt kycklingbitarna ligga och dra däri några timmar eller varför inte över natten?
 
 
Men först en rykande kall sangria (finns att köpa färdig) med kryddig smak av kanel och nejlika. Snarlik en fruktsallad marinerad i rödvin, eftersom jag gärna fyller glasen med syrliga gröna äpplen, härligt söta jordgubbar, citronskivor och massor av is. Låt nu gästerna avnjuta sin frukt i lugn och ro medan de härliga köttdofterna sprider sig från grillen. 
 
 
 Till marinaden behöver du:
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl olivolja
  • 0,5-1 dl coca-cola eller kallt kaffe
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk dragon
  • flingsalt & peppar
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Dela kycklingen i lagom bitar och lägg i marinaden att dra minst en halvtimme. I kycklingfilé/person. Trä sedan upp dem på blötlagda träspett. Använd resten av marinaden att pensla spetten då du vänder dem på grillen. Grilla tills sockret fått fin färg och blivit lite knaprigt, och kycklingen är genomstekt.
 
 
Till vinägrettpotatissalladen behöver du:
  • nypotatis 
  • färsk sparris
  • soltorkade tomater
  • marinerade kronärtskockshjärtan
  • oliver
Vinägrett:
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • flingsalt & peppar
  • smulad dragon
Koka potatis och sparris, låt svalna. Blanda undertiden vinägretten. Dela sedan potatis och sparris i lagom bitar och lägg i en skål. Häll i  soltorkade tomater, kronärtskocka, oliver och häll över vinägretten. Blanda försiktigt. Kart för servering. Jag serverade med en barbequesås med smak av honung och en sval yoghurtsås/tsatsiki som passar bra till. Men detta kräver nästan ingen sås alls, eftersom både potatissalladen och kycklingspetten är fantastiskt smakrika och saftiga. Idealiskt för de som undviker att äta feta såser. Serveras med ett svalt rosévin, gärna franskt.
 
 
 

Midsommarens Laxtårta

Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Pajer & bufféer

 
Denna underbart läckra laxtårta passar perfekt på midsommarbordet, eller egentligen på vilket buffébord som helst. Perfekt att förbereda innan. Denna gjordes dessutom på glutenfri botten och helt laktosfri fyllning. Den är väldigt enkel att göra och de flesta älskar denna underbara laxtårta! Ett säkert kort, med andra ord.
 
Det här behöver du till Laxtårtan:
Botten
  • 225 g kavring
  • 75 g smält smör
Fyllning
  • 4 bad gelatin
  • 400 g kall inkokt lax
  • 70 g rökt lax
  • 1 dl fint tärnad gurka
  • 1 dl purjolök, fint strimlad
  • 1 dl finhackad dill
  • 2 dl lätt creme fraice
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 0,5 dl cognac, kan uteslutas
  • salt och peppar
Garnering
  • 100 g rökt lax i tunna skivor
  • dill
  • citron
 
Botten: Mixa kavringen fint, blanda sedan i det smälta smöret. Tryck ut i en bakform med löstagbara kanter. Låt stå kalt ca 15 minuter.
 
 
Fyllningen: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Dela laxen i mindre bitar. Fintärna den rökta laxen. Blanda lax, gurka, purjo, dill med creme fraiche, majonnäs och eventuellt cognac. Smaka av med salt & peppar. Smält gelatinet och rör ner i blandningen. Bred den på kavringsbottnen i formen. Låt stå kallt i minst 2-3 timmar.
 
 
Garnera med Laxrosor, dill och citron. Klart för servering!
 
 
Bilden nedan fick hänga med eftersom det var en passande bild för midsommartema. Det är ofta midsmmarblommorna som skapar den riktiga midsommarkänslan. Så min midsommarkrans får fylla den rollen för bättre balans.