A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Texas Chili, på riktigt!

Kategori: Allmänt, Grytor, Kött, biff & burgare

 
En äkta Texas Chili går ej att jämföra med Chili con Carne. Det finns många olika varianter, men här valde jag en utan bönor. Men oxkött som långsamt får puttra sönder under 3-4 timmar, i sällskap med öl, bacon, chili & vitlök sprider härliga aromer som heter duga. Väl värt ett långkok. Undertiden gick jag på gymmet.(Lämna dock ej spisen obevakad).
 
 
Kryddor så som oregano, spiskummin, chilipulver, chilifrukt & vitlök utgjorde dessa fantastiska smaker.
 
 
Jag använde mig utav fransyska, men det går bra med vilket som. Så länge det är oxkött.
 
 
Chilifrukt sägs vara bra för mycket. Bland annat lär det sätta fart på förbränning och öka ämnesomsättningen. En liten hälsofrukt med vacker färg och styrka.
 
 
Ingredienser
  • 1 chilifrukt (jag använde mild, blev starkt nog)
  • 1 paket bacon 
  • 4 grovhackade vitlöksklyftor
  • 1 kg oxkött 
  • 0,25 dl mjöl
  • 0,5 dl chilipulver
  • 0,5 liter öl 
  • 0,5 matsked spiskummin
  • 0,5 matsked oregano
  • 0,5 matsked socker
  • 0,5 matsked salt
 
 
Gör så här:
  1. Mät upp alla kryddor i en skål. Hacka chili (ta bort fröhus och stjälk) och vitlök och lägg i olika skålar var för sig. Skär köttet i tärningar och tärna baconet.
  2. Stek bacon tills det blir genomstekt och häll över både fett och bacon i en stor gryta.  Bryn sedan oxköttet i omgångar och lägg över efterhand i grytan med baconet. 
  3. Fräs hackad vitlök i stekpannan tills den blir mjuk och får färg, lägg sedan i grytan.
  4. Blanda mjöl med kryddorna och häll i grytan, lägg på chilin.
  5. Häll öl i grytan tills det täcker köttet och låt koka upp.
  6. När det kokat upp ställer du timern på tre, gärna fyra timmar och låter det koka utan att bränna vid (rör om i grytan ibland). Undertiden kan du som jag, träna. Eller kanske bara se på film och lata dig, hehe.
  7. När grytan kokt färdigt serverar du med fördel en sval dryck som passar till den heta chilismaken, guacamole, gräddfil, tortillas, nachos och valfria grönsaker till. sedan är det bara att avnjuta denna delikata måltid.
 
 
 En mustig gryta som denna sprider inte bara underbara dofter i huset, utan på hela gatan. Kan lova att grannarna blir sugna. Detta går knappast att motstå. 
 
 
Så här blev resultatet av långkoket. Påminner en aning om pulled pork kanske, men detta är dock oxkött och har en fantastisk smak av chili och ett saftigare, smakrikare kött får man leta efter.
 
 
Serveras med tillbehör såsom nachos, majstortillas, guacamole, gräddfil, majs, sallad, rödlök, bönröra och chilistuvad majs.
 
 

Påsk-cupcakes

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk

 
Dessa cupcakes är väldigt enkla att göra. Man bakar helt enkelt vanliga citronmuffins som botten. Fyller endast upp till hälften. Sedan spritar man en citrontopping längs innerkanten på formen, och fyller med små godisägg. Tadaa!
 
 

Frasvåfflor - favoriten

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk, Picknick/Brunch

 
Recept på dessa läckra frasvåfflor (6-8 st):
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl flytande margarin
Vispa ihop allt tills smeten är slät och fin. Grädda sedan i våffeljärn tills de blir frasigt gyllengula, ca 3/4- 1 dl blir lagom per lagg. Servera med grädde & sylt, frukt & bär. Och en proviva-shot, förstås!