A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Polkatryffel

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk

 
 Dessa tryfflar med polkasmak är ljuvliga små praliner att bjuda på julbordet. Dessutom väldigt enkla att göra. Du börjar helt enkelt med att mixa helt vanliga polkagrisar till antingen fint pulver eller lite grövre för "crunchy" känsla.
 
 
När det väl är gjort är det bara att sätta i gång med själva tryffeln.
 
Lisas Polka-tryffel

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g äkta smör
  • 300 g mörk choklad
  • 1 påse polkagrisar 
 
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Rör under tiden så att smöret smälter. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar. Rör ner chokladen i grädden och låt den smälta. Tillsätt till sist polka-crunchet i små mängder. Smaka av och tillsätt mer efter egen smak och behov. Häll upp i små formar.
 
 
Önskar man kan man även tillsätta lite smält vit choklad i vissa, det bryter fint mot polka- och den mörka chokladsmaken och avrundar med elegans.
 
 
 
 
 
 

Mjuk peppakaka - bästa receptet!

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk

 
Mjuk pepparkaka, en av julens klassiker! Denna variant i perfekt balans av kryddor och saftighet av högsta klass! 
 
 
Måste först varna för att denna kaksmet är något så vansinnigt god så man blir lika barnsligt glad varje gång man får tillfälle att smaka. Så vad väntar du på? Sätt igång! Så här gör du:
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
Vispas till en vit och porös smet.
 
 
Blanda de torra ingredienserna:
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk nejlikor
Smält:
  • 150 g smör
Vänd sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smöret och:
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl lingon
Blanda alltsammans försiktigt till en slät smet. Smörj en avlång kakform (1,5 l) och täck botten med hyvlad mandel. Häll därefter smeten i formen.
 
 
Låt kakan stå i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 50-60 minuter.
 
 
Låt svalna en stund innan du försiktigt lossar kanterna med en kniv och vänder upp den på fat. Mandeln hjälper kakan att släppa från formen utan att gå sönder. Den blir även rostad i ugnen och sätter extra god smak på kakan.
 
 
Jag brukar skämtsamt säga att pepparkaka minsann är nyttigt för kroppen och sunt för själen eftersom det innehåller ingefära. Denna krydda sägs vara både inflammationshämmande och väldigt hälsosam så mina vitsord ligger nog inte långt ifrån sanningen. Så jag väljer att känna mig sund då jag avnjuter denna pepparkaka med gott samvete. 
 
 
 
 
 
 
Jag älskar julen och dess färger så till den höjd att jag dessutom matchar med granens kulor!
 
 

Ljuvlig Saffranskaka

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk

  
Denna safffranskaka är något av den ljuvligaste av saffranskakor jag någonsin smakat! Bakverk med saffran har en tendens att bli något torra, men denna kakan är så saftig att du nästan måste äta den med sked. Med ingredienser nästan som i en helt vanlig sockerkaka, kan man inte annat än att förundras över hur sagolikt det kan bli med dessa enkla råvaror. Ingen jul utan min favorit-saffranskaka! Testa själv, vet ja!
 
 
Först och främst behöver du saffran förstås! Guldet bland kryddorna! Vackert och sagolikt gott! Du kör den i mortel i sällskap av en sockerbit för att slå sönder pistillerna till pulver. Det går också bra med vanligt strösocker för oss som aldrig har sockerbitar hemma. Doften som sprider sig är oslagbar! Som taget ur tusen och en natt!
 
 
Lisas ljuvliga Saffranskaka
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 pkt saffran, 0,5 gram
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 gram äkta smör (jag använde extrasaltat)
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5-1 dl russin
 
Börja med att vispa ägg och socker vitt och poröst.
 
 
Sedan smälter du smöret försiktigt i micron och låter svalna. Undertiden blandar du mjöl och bakpulver, häller detta i äggblandingen och vispar försiktigt medan du spär med det smälta smöret. Sist häller du i mjölken, russinen och saffranet och vispar hastigt till en slät smet. Häll upp i en smord form med löstagbara kanter. 
 
 
Låt stå i 175 grader i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Sänk eventuellt till 150 grader mot slutet om du ser att kakan börjar bli något mörk i färgen. 
 
 
Tag ut kakan då den är genombakad och har fått en gyllenbrun ton. Testa med kaknål om du är osäker. Låt svalna i formen innan du skär kanterna och försiktigt lossar kakan. 
 
 
Pudra med florsocker och placera på serveringsfat!
 
 
Färdig att avnjutas!