A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Klassisk köttfärslimpa

Kategori: Allmänt, Kött, biff & burgare, Tillbehör & såser


(null)

Köttfärslimpa tröttnar man nog aldrig på. Den kan varieras i det oändliga men ändå står sig det klassiska receptet bäst. Inga konstigheter, enkelt men utsökt gott! Just detta receptet skiljer sig lite från de andra eftersom den står i låg temperatur i ett par timmar i ugnen. Då blir den som saftigast. Passa på en söndag när du har gott om tid. 

(null)

Köttfärslimpa 
  • 1 kg nötfärs
  •  4 dl mjölk
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 msk svartpeppar 
  • 4 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 gula lökar 
Såsen
  • Stekt lök
  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 6 dl kokhett vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • 2 dl grädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé 
  • 1 msk ättiksspad från gurklagen.
1) Börja med att blanda ströbröd med mjölk. Låt svälla ca 20 min. Stek löken i smör på medelvärme tills den blir genomskinlig. Blanda nu ner salt & svartpeppar  i skålen. Tillsätt 3/4 delar av den stekta löken. (Resten går till såsen). Häll nu ner nötfärs och ägg, blanda runt med händerna till en smidig ganska lös smet.
2) Nu smörar du en avlång brödform och fyller med smeten. Låt stå i 80-100 gradig ugn i ca 2 timmar. Stick i termometern så piper den när limpan har uppnått en innertemperatur på 70 grader. 
3) Undertiden limpan står i ugnen förbereder du såsen. Häll ner resten av löken i en kastrull, lägg i smör. Bryn lätt, häll i mjöl, rosta på medelvärme en minut. Häll i kokhett vatten, vispa runt ordentligt så det inte blir klumpar. Häll i soja, fond och grädde. Låt puttra ca 20 min. Smaka av med svartvinbärsgelé och gurklagen. 
4) När köttfärslimpan är klar så låt en stå ca 20 min med folie över innan servering. 


(null)