Laxburgare med skagenröra
Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Kött, biff & burgare, Tillbehör & såser

Dessa laxburgare är ju bara ett måste, om man gillar fiskburgare! Pankopanerad lax med hemgjord skagenröra och med smaker av dill, citron & avokado. Jag valde att göra egna pommes frites men det går även att köpa färdiga att värma.
Det gör sig alldeles ypperligt att tillaga dessa burgare i airfryern för bästa krispet, men funkar även bra att smörsteka på spisen.

Laxburgare (4 pers)
- 400-600 g laxfilé
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 1 äggula
- 0,5 krm cayennepeppar
- 1 msk tomatpuré
- Ca 2 dl panko
- Rapsolja + smör att steka i, eller spraya rapsolja över burgarna innan airfryern
Topping
- avokado
- Salladsblad
- Citron
Skagenröra
- 8 hg räkor med skal
- 1 dl majonnäs
- 1 dl créme fraîche
- 1 rödlök
- 0,5 lime
- 1 kruka dill
- Cayennepeppar
- Pepparrot eller curry
Gör så här:
Börja med skagenröran
- Skala räkorna och hacka rödlöken fint. Blanda räkor, majonnäs, créme fraîche, rödlök, pressad lime & hackad dill. (Spara några fina kvistar till servering).
- Smaka av med cayennepeppar och en gnutta curry (eller pepparrot). Ställ in i kylen.
Laxburgare
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär laxfilén i bitar, lägg i en matberedare. Tillsätt salt, ägg, äggula, tomatpuré & cayennepeppar. Kör snabbt ihop till en jämn smet.
- Häll ut ett lager panko på en tallrik. Forma färsen till 4 burgare. Vänd burgarna i panko.
- Sätt spisen på medelvärme och hetta upp olja. Tillsätt sedan smöret och lägg i burgarna när du har uppnått rätt värme. Stek burgarna försiktigt på båda sidor tills de får en gyllenbrun färg. Lägg över i ugnsform och täck med folie. Låt dem sedan gå färdigt 5 minuter i ugnen.
- Tillagar du i airfryer så förvärmer du ca 5 min. Sedan sprayar du ett lager rapsolja på burgarna, tillagar dem sedan i ca 180 grader ca 15 min. Vänd efter halva tiden.
- Nu monterar du dina burgare. Rosta bröden lätt på insidan i en stekpanna. Lägg salladsblad i botten, sedan skivad avokado, dillkvistar, lägg på burgaren, toppa med skagenröra och på med brödet. Servera!







