A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Pizzafläta med salami & parmesan

Kategori: Allmänt, Pajer & bufféer, Picknick/Brunch, Tillbehör & såser

(null)

Varför inte göra en roligare variant av pizza? Inbakad pizzafläta med en härligt krämig mozzarella, smakrik salami & en vällagrad parmesanost. I kombination når de himmelska höjder. Perfekt bjudrätt på fredagen då man är lite trött efter en lång vecka. 

Degen kan antingen köpas färdig, eller bakas på egen hand. Personligen tycker jag att den köpta är lite tråkig. Degen kan med fördel göras dagen innan, och låta kalljäsa tills du ska baka ut den. 

(null)

Pizzafläta (deg till 2 st)
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 12 g jäst (1/4 paket)
  • 1 msk olivolja 
  • 6 dl vetemjöl special 
  • 1 tsk salt
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja,  vetemjöl & salt. Arbeta ihop till en smidig elastisk deg, ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i köksmaskin. Dela upp degen i exakt 2 lika stora bitar och forma till två avlånga längder. Låt degen jäsa under gladpack ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kyl (men använd då kallt vatten i degen).

(null)

Fyllning
  • 1 dl Tomatsås
  • 80 g Milano salami, tunna skivor
  • 200 g skivad mozzarella 
  • 100 g vällagrad riven parmesanost
Alternativ fyllning
  • 1 dl Tomatsås 
  • 1 stor burk tonfisk 
  • 1 rödlök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skivad
  • 5 dl riven goudaost
  • Oregano
Tomatsås 
  • 400 g goda tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré 
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad färsk basilika, persilja & timjan (ta det du gillar eller har hemma)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar 
Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg hela eller delade tomater. Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, örtkryddor, salt och peppar.  Låt koka upp och koka minst 15 minuter så att såsen reducerar och tjocknar till. Rör om då och då. Mixa sedan såsen slät. Smaka av med salt och peppar. 

(null)

Gör så här

1) Sätt ugnen på 240 grader. Kavla ut degen till två stora rektangulära bottnar. Ungefär som en plåt i storlek, men något längre (eftersom du viker in kanterna på kortsidan).

2) Bred tomatsåsen i mitten på pizzadegen.  Lägg på salami, mozzarella och parmesanost. Skär kanterna längs med i ca 5 cm breda remsor. ( (skär ej för nära fylllningen, då rinner den ut i ugnen). Fläta sedan remsorna tvärs över fyllningen så hela fyllningen blir täckt av pizzadegen. 

4) Vispa upp ett ägg med salt och pensla pizzalängden generöst. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter. Servera med ruccola-sallad med rostade pinjenötter i god vinägrettdressing. 

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




Kommentera inlägget här: