Fiskgratäng med handskalade räkor
Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Gratänger

Hösten har verkligen slagit till och kylan tränger sig på. Så nu längtar man efter de där varma härliga rätterna såsom gratänger och soppor. Därför fick det bli en riktigt härligt dilldoftande fiskgratäng. Har du ingen potatispress så är det hög
tid att skaffa en. Dushesse-moset blir så mycket mer delikat när man pressar potatisen och endast rör ihop den.

Pommes duchesse
- 1,2 kg mjölig potatis
- 1,5 msk salt+ vatten
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 äggula
1) Skala och skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i kastrull och täck med vatten. När det börjar koka häll i saltet. Låt koka ca 15-20 min tills potatisen nästan faller sönder.
2) Häll av vattnet och lägg över på tallrik. Pressa med potatispress tillbaka ner i kastrullen. Häll i smöret och rör runt med träslev. Häll sedan i mjölken och sist äggulan. Tillsätt eventuellt mer salt.
Fiskgratäng (4 pers)
- 500-600 g torskrygg eller laxfilé
- 2 schalottenlökar
- 10 st coctailtomater
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl vitt vin
- 3 dl grädde
- 1,5 msk fiskfond
- Salt & vitpeppar
- 1 kruka dill
- 1 citron
- Ca 1 dl handskalade räkor
1) undertiden potatisen kokar, lägg fisken i en gratängform. Pressa citron över, salta och klipp över lite av dillen.
2) Spritsa potatisen längs gratängformens kanter.
3) Hacka löken och fräs i lite smör samtidigt med tomaterna. Häll på vetemjölet, rör runt. Späd med vinet, rör igen och häll sedan i grädden. Klipp ner lite av dillen (spar några kvistar till dekor), smaka av med citron och fiskbuljong, eventuellt
lite mer salt. Häll i gratängformen.
4) Sätt in i ugnen ca 30 minuter tills moset är gyllenbrunt. Dekorera med räkor och dillkvistar. Servera direkt!











