A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Bouillabaisse med aioli

Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Soppor, Tillbehör & såser

Bouillabaisse är ju bara så gott en kylig höstdag! Och i kombination med denna fantastiska aioli når den högre höjder! Aiolin mixar du ihop på nolltid. Ett enkelt och snabbt recept på aioli! 

(null)


Tillagning

Del 1

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.
  • Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 2-3 min.

Del 2

  • Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sek under omrörning. 
  • Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min.
  • Tillsätt vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.

Del 3

  • Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. Sila av räkorna. 
  • Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.
  • Repa av timjanblad så att du får ca ½ msk.
  • Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min. Lägg ner räkor och timjan och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. 

Lägg upp fisksoppan i skålar och servera med ett gott bröd och ev en klick aioli.

(null)

Snabb Aioli (ca 2,5 dl)

  • 1  liten vitlöksklyfta
  • 1 tsk  dijonsenap
  • 1 tsk  vitvinsvinäger
  • 1 krm  salt
  • 1  ägg
  • 2 dl  rapsolja
  • svartpeppar
Tänk på att alla ingredienser håller samma temperatur och att mixa dessa i en hög smal bunke. 
1) Skala och riv vitlöken fint.
2) Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg.
3) Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan.
4) Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.

(null)

(null)

(null)

(null)








Kommentera inlägget här: