Bouillabaisse med aioli
Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Soppor, Tillbehör & såser
Bouillabaisse är ju bara så gott en kylig höstdag! Och i kombination med denna fantastiska aioli når den högre höjder! Aiolin mixar du ihop på nolltid. Ett enkelt och snabbt recept på aioli!
Ingredienser 4 port
Del 1
1 st Gul lök
- 3 st Vitlök Vanlig
- 0.5 st Purjolök
- 400 g Potatis
- 300 g Morötter
- 0.5 st Fänkål Färsk
- 1 msk Olivolja
- 1 msk Smör
- 1 g Saffran
- 1 tsk Chiliflakes
Del 2
- 2 msk Tomatpuré
- 3 dl vitt vin
- 0.5 L Vatten
- 3 dl Vispgrädde
- 2 msk Fiskfond Buljong
Del 3
- 300 g färsk laxfilé
- 300 g Torskfilé
- 240 g Handskalade Räkor
- (0,5 kg Blåmusslor)
- 0.5 msk Timjan - färsk
- 0.5 st Citron
- 4 krm Salt Fint
- 2 krm Svartpeppar
Tillagning
Del 1
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.
- Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 2-3 min.
Del 2
- Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sek under omrörning.
- Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min.
- Tillsätt vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.
Del 3
- Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. Sila av räkorna.
- Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.
- Repa av timjanblad så att du får ca ½ msk.
- Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min. Lägg ner räkor och timjan och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.
Lägg upp fisksoppan i skålar och servera med ett gott bröd och ev en klick aioli.

Snabb Aioli (ca 2,5 dl)
- 1
liten vitlöksklyfta
- 1 tsk
dijonsenap
- 1 tsk
vitvinsvinäger
- 1 krm
salt
- 1
ägg
- 2 dl
rapsolja
- svartpeppar
Tänk på att alla ingredienser håller samma temperatur och att mixa dessa i en hög smal bunke.
1) Skala och riv vitlöken fint.
2) Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg.
3) Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan.
4) Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.



