Pizzasoppa & minicalzone
Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk, Pajer & bufféer, Picknick/Brunch, Soppor, Tillbehör & såser

Denna pizzasoppa är så enkel men samtidigt så god! Man tröttnar aldrig! Perfekt att värma upp som varma koppen dagen efter. Och i kombination med dessa minicalzone blir det magiskt så här på höstkanten. Gott även som picknickmat. Pizzasoppan
hittar du här!


Minicalzone (10 st)
(Eller 4 stora calzone)
- 2,5 dl ljummet vatten
- 12 g jäst (1/4 paket)
- 1 msk olivolja
- 6 dl vetemjöl special
- 1 tsk salt
Topping
- Tomatsås (recept längre ner)
- Riven goudaost ( ca 1 dl/pizza)
- Rökt skinka
1) Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja, vetemjöl & salt. Arbeta ihop till en smidig elastisk deg, ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i köksmaskin. Dela upp degen i exakt 10 lika stora bitar och forma runda. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme i rumstemperatur.
2) Värm ugnen till 250 grader. Lägg samtidigt in en baksten i mitten av ugnen eller plåt, så att den blir het. Kavla ut till runda tunna pizzabottnar på mjölat bakbord ca 20 cm diameter. (Pizzorna blir 15 cm då ca 5 cm viks in som kant).
3) Fördela 2 msk tomatsås med en sked i mitten på ena halvan av pizzorna. Lämna en kant på 5 cm. Lägg riven ost & strimlad skinka i en hög på mitten.
4) Vik ihop pizzorna på mitten över fyllningen, snurra och tryck till kanten ordentligt. Vecka kanterna i ett mönster. Lägg över pizzorna på bakplåtspapper. Grädda pizzorna på den heta bakstenen/plåten i mitten av ugnen, 10–12 minuter.

Tomatsås
- 1 tetra passerade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk muscovadosocker
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk oregano
- 5 droppar tabasco
- 1 pressad vitlöksklyfta
Blanda allt och låt puttra ihop medan degen jäser. Så här långt kan du förbereda dagen innan. Förvara tomatsåsen i burk och täck över degknytena med mjöl & gladpack, ställ i kylen över natten. Håller ca 5 dagar i kyl.



