A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Solrosbullar

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk, Picknick/Brunch, Träning & hälsa

 
Dessa frukostbullar är inte bara sunda & hälsosamma utan även saftiga och goda! Rivna morötter och filmjölk gör brödet saftigare vilket kan behövas då man bakar lite grövre bröd. En riktig hälsokur fast lyxig sådan! Smaken av de rostade solrosfröna går inte av för hackor! Värt att testas! Funkar perfekt att rosta i brödrosten för att få den där nybakta känslan även dagen efter. 
 
 
Fiberrika solrosbullar
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 2 dl vatten
Börja med att blötlägga solroskärnor och linfrön i vattnet medan du förbereder det andra.
 
 
  • 2 msk oliv/sesamolja
  • 4 dl filmjölk (laktosfri valde jag)
  • 50 gram jäst
  • 2,5 finrivna morötter
  • 2 dl vetegroddar
  • 1 tsk salt
  • 9 dl lantvetemjöl
  • 1 dl mjöl till utbakning
Värm försiktigt olja och filmjölk i en kastrull tills det uppnår 37 grader. Alltså fingervarmt. Rör sedan ut jästen med filmjölksblandningen, lite i taget.
 
 
Sedan tillsätter du resten av ingredienserna, även solrosblandningen. Arbeta in mjölet i omgångar till lagom konsistens. 
 
 
 
Knåda degen tills den är jämn och smidig. Grova degar blir dock lite kletiga att handskas med men använd lite mjöl så går det alldeles utmärkt ändå.
 
 
Kavla ut och dela degen i 10-12 stora bitar. 
 
 
Låt sedan jäsa i ca I timme innan du bakar dem i ugnen i 225 grader. Pensla dem med kallt vatten och strö solrosfrön på innan du sätter in dem i ugnen i ca 15 minuter.
 
 
Dessa frukostbullar går även utmärkt att fylla med t ex creme cheese & rökt lax, eller ost, skinka & dijonsenap för en lättare lunch. Perfekt underhållning regniga sommardagar att förbereda för picknick-korgen.