A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Klassisk rödvinssås

Kategori: Allmänt, Tillbehör & såser

(null)

Den här rödvinssåssen är klassisk samtidigt som den står i en klass för sig! Den är så perfekt balanserad i smakerna så man blir helt hänförd! Ett uns av sötma, karamelliserad rödlök, i kombination med syran i vinet, toner av rå svamp, färsk timjan & självklart vitlök som pricken över i! Denna måste du bara testa! Enkelt och snabbt, fantastiskt god, och det bästa av allt, så är den ett magrare alternativ än sommarens alla feta gräddiga såser till grillbuffén. 

Se bara till att bunkra med råvaror så du har allt hemma när andan (och solen) faller på! Färsk timjan är svårt att bunkra, men det har jag alltid hemma! (Strö gärna även timjan över ugnsrostade småpotatis som tillbehör.) Detta kommer helt klart bli en favorit då den passar till allt! Äter du vilt, så väljer du en viltfond. Nöt, så väljer du en oxfond. 

(null)


Klassisk rödvinssås 
  • 1 rödlök
  • 1 msk rapsolja 
  • 1 msk råsocker (eller vanligt)
  • 3,5 dl rött vin
  • 2 msk oxfond+5 dl vatten 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 1 kvist timjan
  • 2 champinjoner 
  • 1 tomat
  • Salt & vitpeppar 
  • 1-2 msk maizenaredning
1) Dela löken på mitten, skiva den och stek i rapsolja tills den blir gyllenbrun. Tillsätt socker och låt smälta till karamell. 
2) Häll i vin, buljong, krossad vitlök och en kvist timjan. Låt sjuda tills nästan hälften av vätskan återstår. 
3) Smula ner champinjonerna och grovhackad tomat i grytan. Låt sjuda i 15 min p svag värme. (Här kan såsen gärna ligga och dra undertiden du förbereder annat.)
4) Red av med maizena och sila genom en finmaskig sil.
5) Smaka av med salt och peppar. Servera!

(null)

(null)

(null)

(null)