Himmelsk porterstek
Kategori: Allmänt, Kött, biff & burgare, Tillbehör & såser

Många minns kanske barndomens klassiska söndagsmiddag - porterstek - eller någon typ av stek. Denna serverades med god gräddsås och tillbehör. Oftast med vinbärsgelé som pricken över i. Just porterstek karaktäristiska smak baseras på just svartvinbär
men också porteröl och timjan. Denna sås är gudomligt god! Så varför inte bjuda på en klassisk söndagsstek?

Porterstek
- 1.6 kg stek (tex rostbiff eller innanlår)
- 1 flaskaPorter (33 cl)
- 1.5 dl kinesisk soja
- 1.5 dl outspädd svartvinbärssaft
- 6 st svartpepparkorn
- 6 st krossade enbär
- 2 tsk timjan, torkad
- 2 st stora vitlöksklyftor
- 1 st stor gul lök i klyftor
- 2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
Såsen
- 8 dl sky
- 5 msk vetemjöl
- 2 dl grädde

Gör så här:
1) Klyfta löken och dela vitlöken. Lägg alla ingredienser utom köttet i en ganska liten gryta och koka upp. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten. Låt sjuda i ca 1,5 timme eller tills temperaturen i köttet är 70-75 grader. Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten.
2) Sila ner skyn i en stor kastrull Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl. Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter.
3) Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen, eller servera den i kanna bredvid.




