Plankstek med egen bearnaisesås
Kategori: Allmänt, Kött, biff & burgare, Tillbehör & såser


Plankstek är något av det godaste jag vet! Förutsatt att man inte använder sig utav halvfabrikat. Att göra egen bearnaisesås är inte så svårt som det låter, här har jag funnit min favorit.
Plankstek
- 4 plankor
- 4 skivor ryggbiff eller oxfilé
- 4 tomater
- 12 lökringar (frysdisken)
- Sparris eller haricot vertes
- Bacon
- Flingsalt & nymald svartpeppar
Bearnaisesås
- 1 schalottenlök
- 4 vitpepparkorn
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3 msk vatten
- 150 g smör
- 2 normalstora äggulor
- 1 krm flingsalt
- 2 tsk torkad dragon, eller 3 msk färsk
- 0,5 dl finhackad persilja
Pommes duchesse
- 1 kg mjölig potatis
- 1 dl mjölk eller grädde
- 2 äggulor
- 3 msk smör
- Salt & peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Olja in plankorna och låt stå och dra till sig i ugnen ca 10 min. Öka därefter till 250 grader ( varmluft om du har).
2. Skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor. Koka i saltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet och vispa med elvisp tills moset är klumpfritt. Tillsätt då mjölken och äggulor och vispa igen. Tillsätt smöret och krydda efter smak.
Låt svalna lite.
3. Under tiden potatisen svalnar förbereder du bearnaisesåsen. Ta fram äggulor och lägg i en hög mixerkanna.
Hacka schalottenlöken, lägg i en kastrull, tillsätt vatten, vinäger och vitpepparkorn. Låt sjuda tills halva mängden återstår. Låt svalna och häll över äggulorna.
3. Smält smöret. Jag brukar hälla upp i hög mugg/kanna så slagget hamnar i botten. Låt svalna.
4. Rulla bacon runt sparrisen och låt stekas ca tip min i ugnen. Nu spritsar du moset runt plankorna, innanför linjen. Stek sedan biffarna i rikligt med smör ca 2 minuter på var sida. Lägg upp på plankan. Skär av översta biten på tomaterna. Lägg
på ost och grillkridda. Placera i hörnet på plankan. Placera sparrisen överst. Nu ska plankorna in i ugnen ca 12 minuter, eller tills moset har fått färg. Fritera undertiden lökringarna, eller låt dem gå med i ugnen ca 15 min.
5. Nu är det tid att vispa bearnaisesåsen. Smöret måste vara under 50 grader. Jag använder mixer för att få den fluffigare. Sätt mixerkannan på en fuktad disktrasa för bättre stöd. Vinägretts-avkoket och gulorna ska först mixas snabbt. Sedan tillsätter
du smöret droppvis medan du mixar. Var försiktig i början så den inte skär sig. När allt är mixat så tillsätter du örter och flingsalt.
6. Toppa plankorna med bearnaisesås, gurka, apelsinskivor, lökringar osv. Servera direkt!














