Kalljäst pizza med prosciutto
Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk, Kött, biff & burgare, Pajer & bufféer


Pizzadeg 6 port
- 1 kg Vetemjöl (Ej special)
- 6 dl ljummet vatten
- 12.5 gram 0,25 paket blå jäst
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- Blanda ut jästen (1/4 paket) i vattnet och häll ner mjöl, socker och salt. Jag kör med en kitchen aid, men det går lika bra för hand. Kör 6-7 minuter tills degen känns elastisk. Vält ut degen på mjölad bänk, knåda ut den till formen av en limpa. Dela degen i 6 lika stora bitar. Runddriv nu till fina bullar och låt jäsa under plastfolie eller bakduk, eller jäs i kylen över natten. Här gjorde jag halva receptet och formade till en stor pizza istället.
- Dag 2. Värm upp pizzasten från kall ugn. Baka ut pizzadegen, bred ut tomatsås, toppa med skivad mozzarella, Grädda pizzorna i 250 grader i ca 10-12 min. Lägg på prosciutto och färsk basilika. Servera!
- 1 krm nymalen svartpeppar















