Smörgåstårta med skagenröra & lax
Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Pajer & bufféer

Vad passar bättre på midsommar än en smörgåstårta när inte alla äter sill? Man kan dessutom förbereda nästan allt redan dagen innan, så har man mer tid över till annat på midsommarafton.
Midsommaren bjöd på sol och högsommarvärme så det blev en alldeles perfekt midsommar trots rådande coronatider, då man inte kan fira lika många som man brukar.
🍀Tacksam över att vara lyckligt lottad med fina vänner och kärleksfull familj, så jag delar gärna med mig av min glädje, här i utbyte av matglädje och recept. Skickar därför en hälsning från mig till er alla därute som firat på egen hand, ensamma
såväl som i sällskap. Därför skickar jag en glad midsommarhälsning till alla er. 💞🌸💐


Smörgåstårta med skagenröra & lax:
Skagenröra:
- 12 skivor vitt formbröd
- 200 g räkor
- 1 dl dill, finhackad
- 0,5 citron
- 1 dl majonnäs
- 0,5 dl créme fraîche
Laxröra:
- 200 g rökt lax
- 1 dl dill, finhackad
- 1 dl majonnäs
- 0,5 dl créme fraîche
Att klä tårtan med:
- 1 dl majonnäs
- 0,5 dl créme fraîche
- 1 dl persilja, hackad
- Salt & vitpeppar
- 4 strimlor rökt lax
- 80 g ishavsrom

Gör så här:
1) skagenröra: Finhacka dill och blanda med majonnäs och créme fraîche till en jämn smet. Hacka räkorna och rör ner. Pressa saften ur citronen. Krydda med citronsaft, salt & peppar.
2) Laxröra: Finhacka dill och blanda med majonnäsen och crème fraîche till en jämn smet. Strimla laxen och vänd ner, krydda med salt & peppar.
3) Rör ihop créme fraîche och majonnäs att kl bakelsen med. Krydda med salt och peppar. Lägg ut 4 kantskurna brödskivor på en bricka. Bred ut skagenröra över första lagret. Sedan lägger du ut 4 brödskivor till och breder därefter ut laxröran
på andra lagret. Avsluta med de 4 sista brödskivorna. Så här långt förbereder nu dagen innan. Nu klär du tårtan i plastfolie och ställ i kylen över natten. Nästa dag breder du ut créme fraîche- och majonnäsröran över hela tårtan. Kläd sedan med kanterna
med hackad persilja. Här kan du välja hur du vill dekorera, antingen täcker du tårtan med ishavsrom och laxrosor, eller så toppar du med ytterligare räkor, citron, gurka, vindruvor & skivade ägg.









