Kräftkalas: Västerbottenpaj med kantareller
Kategori: Allmänt, Pajer & bufféer


Denna västerbottenpaj är något av det godaste man kan äta i pajväg, med smaker av bacon och kantareller. Passar alldeles utmärkt till kräftorna.
Till denna goda paj behöver du:
Pajdeg:
- 50 g smör
- ca 2 dl vetemjöl
- 0,5 dl vatten
MIxa till en jämn och slät pajdeg. Kavla eller tryck ut i pajformar. Denna räckte till två folieformar, eller till en stor, rund pajform. Kyl i 20 minuter och förgrädda sedan i 200 grader i ca 10 minuter.
Fyllning:
- 2 pkt bacon skuret i strimlor
- 1 purjolök i tunna skivor
- 1 fintärnad röd paprika
- 2 ägg
- 2 dl creme fraiche
- 3 dl västerbottenost
- 1-2 krm kajennpeppar
- salt & peppar
- Kantareller
- rödlök

Stek bacon, purjolök och paprika i smör tills det är mjukt och genomstekt. Lägg sedan fyllningen i pajskalet. Vispa ihop ägg, creme fraiche, ost och kryddor och häll öer fyllningen i pajskalet. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.



Rensa och dela kantarellerna, skiva rödlöken tunnt och bryn i smör i en stekpanna tills det fått färg och blivit mjukt. Dekorera med svamp/lökblandningen. Klart för servering!






