Tomatsoppa med brie

Tomatsoppa är väl egentligen höstigt, men såg att jag glömt lägga upp receptet på denna utsökta soppa. Nu är det dessutom lite svalare ute och regnet ligger i luften. Varför inte avnjuta denna soppa med ett gott focaccia.


Tomatsoppa
- 5-6 potatisar, skalade och skurna i mindre bitar
- 1 burk krossade tomater
- 1 liter vatten
- 2,5 grönsaksbuljongtärningar, skurna i mindre bitar
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk vitlökspulver
- 0,5 tsk salt
- Vitpeppar
På slutet
- 2 dl creme fraiche
Topping
- Stekt bacon
- Machesallad
- Pumpakärnor
- Solrosfrön
- Brie
Gör så här:
- Lägg ner alla ingredienser till soppbasen i slowcookern och kör på LÅG i 8-10 h eller HÖG i 5-7 h.
- När det är daga att äta, rör ner creme fraichen och kör på HÖG i 30 min.
- Servera med toppingen.

Focaccia
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7 dl vetemjöl special
- Olivolja till utbakningen
- Flingsalt som dekoration
Gör så här
- Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
- Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
- Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
- Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.