Lax med enkel hollandaisesås
Kategori: Allmänt, Fisk & Skaldjur, Tillbehör & såser

Ibland orkar man helt enkelt inte göra sin egen hollandaisesås, då är detta alternativet riktigt bra. Härlig smak av citron och man kan dessutom välja fetthalten om man önskar magrare alternativ. Denna sås vispar du lätt ihop, men tänk
på att ej koka den för då koagulerar äggulorna. En enkel men lyxigt god vardagsmiddag eller helg om så önskas.

Till såsen behöver du:
- 3 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 äggulor
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl vitt vin
- 1,5 dl fiskbuljong, tärning
- 2 tsk citronsaft
- Salt & peppar
Gör så här:
1) smält 2 msk smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner vetemjöl, äggulor och grädde.
2) sjud såsen på svag värme under kraftig vispning. Tillsätt vin och buljong efterhand som såsen tjocknar.
3) Låt såsen sjuda tjock och porös. Ta kastrullen från värmen och smaka av med salt & peppar, och citronsaft. Vispa ner resten av smöret. Servera!


