Fondue med såser
Kategori: Allmänt, Kött, biff & burgare, Tillbehör & såser


Fondue är nog nya fredagsfavoriten näst efter tacos. Maten lagar sig själv vid bordet, pommes frites i ugnen, såser kan antingen köpas eller förberedas, Tadaa! Lätt som en plätt! Och så gott! Barbecuesåsen finner du bland "såser" här på
min sida. Vill också tipsa om att cheddarsåsen (melted cheddar med röd peppar)🌶 även funkar superbra som dipp till nachos eller tacos.

Gorgonzolasås
1 tsk citronsaft
140g gorgonzola
2-3 pressade vitlök
1-1½ msk worchestersås
1 msk vitvinsvinäger
3 dl gräddfil
salt o peppar
Banansås
1 mosad banan
salt och peppar
2 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
Chilikräm
2½ dl gräddfil
1 msk sambal oelek
1 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (pressad)
Äpple- och currysås
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 finrivet äpple
1 tsk curry
1 krm salt
½ dl hackad syltlök
Karibisk banansås
1 riven banan
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
Basilikasås
2 dl creme fraiche
1 dl kesella
1 kruka basilika
1 msk pressad citron
2 tsk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
1 kruka basilika
1 msk pressad citron
2 tsk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Cheddarsås
1 dl mjölk
2-3 dl riven cheddar
½ hackad röd chili
½ tsk liquid smoke
lite salt
1 dl mjölk
2-3 dl riven cheddar
½ hackad röd chili
½ tsk liquid smoke
lite salt
Koka upp mjölken och vänd ned osten. Rör till osten smält och smaksätt den sedan med chili, liquid smoke och lite salt.
Ädelostsås
1,5 dl majonnäs
1 dl gräddfil
150 g blåmögelost
Tabasco
Vitlökssås
- 100 gram naturell färskost (som philadelphia)
-
1 dl majonnäs (hemmagjord eller Hellmans)
-
0,75 dl gräddfil
-
1/2 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
-
salt och nymalen svartpeppar.
-
Man behöver inte speciella fondue-tallrikar men lite lättare att hålla isär såserna, så jag införskaffade ändå sådana. Tanken är att även använda dem till tacos, sallader och varför inte tapas? Så det kommer nog ett tips på tapas-tallrik när man vill lyxa till det en kväll?