Parmesandoftande kycklinggratäng
Kategori: Allmänt

Denna kycklingrätt är magisk! Vad som händer när man gratinerar kyckling med en oansenlig mängd färskriven parmesan i ugnen överlåter jag till den som vågar testa detta. Ni kommer inte ångra er. Smörstekt kyckling med en skvätt vitt vin, grädde, vitlök
& dragon. Vulgärt mycket parmesan & nymald svartpeppar. Ohlalaa så läckert!

Jag ska försöka återge så gott jag kan eftersom jag måttade på känsla.
Du behöver:
- Ca 500g Kycklingfiléer
- Ca 15 coctailtomater
- 1 gul lök, grovt skivad
- 1,5 dl vitt vin
- 2 vitlöksklyftor
- 4-5 dl oatlygrädde (eller vanlig)
- 1/2 tsk torkad dragon
- 1 köttbuljongtärning
- Parmesan i bit
- Flingsalt & vitpeppar
- Nymald svartpeppar
Dela kycklingfiléerna i avlånga bitar, krydda med flingsalt och vitpeppar, stek i smör & rapsolja tills den får fin färg. Lägg i lök och coctailtomater mot slutet och låt steka med. Pressa sedan i vitlöken och fräs med någon minut. Håll sedan
på vinet, blanda, sedan grädde, dragon & buljong. Låt puttra ca 10 min. Späd eventuellt med mer grädde och vin. Häll sedan upp i gratängform, riv parmesan över hela gratängen, snåla inte, och toppa med grovmalen svartpeppar. Gratinera
ca 20 minuter i 200 grader. Ta ut ur ugnen och riv ytterligare ett lager parmesan över.

Jag föredrar ugnsrostade småpotatis med olivolja, flingsalt och timjan till denna gratäng. Rosta dem i 200 grader i ca 30-40 min.

Löjligt gott och så enkelt att tillreda. Behåll skalen på och då bevaras även näringen i potatisen samtidigt som den får en lätt krispig yta.






