A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Overnight oats - Sundaste, snabbaste frukosten!

Kategori: Allmänt, Picknick/Brunch, Träning & hälsa

 
 Overnight Oats - Den sunda frukosten för den stressade elller morgontrötta. Förbered allt på kvällen, servera på morgonen, tadaaa! Bästa starten för en effektiv dag. Energi- & fiberrik, fullspäckad av näringsämnen & vitaminer men även kalcium vilket är intet att förringa. Kalciumbrist kommer oftast smygande under många års tid och försvagar skelettet, vilket ofta medför benfrakturer då man blir äldre. Därför är det viktigt att hålla skelettet starkt. 
 
 
 Overnight Oats (1 port)
  • 1,5 dl mjölk (mandelmjölk eller kokosmjölk, även yoghurt går bra)
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk kokosflingor
  • 1 dl bär, t ex jordgubbar, hallon eller blåbär
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • ev. en nypa kanel
  • några hackade mandlar eller valnötter
Mixa alla ingredienserna, häll upp i portionsglas och låt stå i kylen över natten. Ta ut på morgonen, rör runt och lägg nötterna på toppen. 
 
Tips! Lägg i en matsked jordnötssmör om du vill ha en nötigare smak.
 
 
Overnight oats är ett bra alternativt om man inte gillar havregrynsgröt men ändå önskar få i sig samma mängd havre som i en portion gröt. Dessutom får man i sig en portion yoghurt & bär, så det blir en perfekt kombo-frukost där allt ingår!  
 
 
 

Här är  9 anledningar till varför du ska äta chiafrön – varje dag. 

1.  De är rika på omega-3
Chiafrön innehåller högre halter av den nyttiga omega-3-fettsyran än något annat naturligt livsmedel. Omega-3 motverkar bland annat PMS och depressioner samt hämmar inflammationer.Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer Omega 3 än lax. Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer Omega 3 än lax. 

2.  De innehåller mycket protein
Fröna har en proteinhalt på 21 procent och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det är lika mycket protein som i nötkott, vilket gör chiafrön till en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, som hjälper dig att bygga muskler.

3. De förser kroppen med viktiga mineraler
Chiafrön innehåller bland annat magnesium (som är bra för skelettet), zink (som är bra för huden och håret) och kalium (som är bra för njurarna).

4. De är fiberrika
Nästan 90 procent av kolhydraterna i chiafröet utgörs av vattenlösliga fibrer, som jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen. Alla frön tas heller inte upp av kroppen utan passerar genom tarmen utan att påverka ditt kaloriintag.

5. De fyller ut magsäcken
När fröet kommer i kontakt med vätska sväller det och bildar ett geléliknande hölje. Detta gör att fröet expanderar och tar upp större plats i magsäcken, vilket i sin tur gör att du känner dig mättare. Den gelébildande egenskapen gör att fröna lämpar sig väl i pudding, 

6.  De ökar din uthållighet
De energirika fröna ger extra kraft och ork vid tuffa fysiska ansträngningar. Enligt den bästsäljande boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” är chiafröet en av anledningarna till att tarahumara­folket i Mexiko, kända som världens bästa löpare, orkar springa så långt. De dricker nämligen drycken ”chia fresca” (iskiate). 

7. De är proppfulla med antioxidanter
Chiafröet innehåller mängder av antioxidanter, vilka skyddar kroppens celler mot att skadas av fria radikaler, som annars kan ge upphov till sjukdomar.

8. De fyller på kroppens järndepåer
Känner du dig alltid trött? Då kan du lida av järnbrist – och chiafröet är en utmärkt källa till järn.

9. Chiafrön är glutenfria!

 

 

Kommentera inlägget här: