A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Karamelliserade kycklingspett & fransk vinägrettpotatissallad

Kategori: Allmänt, BBQ-Grillat är godast, Kyckling

 
Glöm bearnaisesåsen och pommes friten för en stund, för nu pratar vi riktiga grejor! Fantastiska smaker som lockar fram njutning i både gom och själ. Bedövar man allt med ketchup eller bernaisesås så går man miste om mycket. En strålande sommardag i gassande sol tillbringas helst inte i ett hett kök, utan snarare under bar himmel , solens gassande strålar framför en glödhet grill, gärna i sällskap av fläktande havsbris. Perfekt tillfälle att servera dessa karamelliserade kycklingspett som går alldeles utmärkt att förbereda. Gör bara marinaden i förväg och låt kycklingbitarna ligga och dra däri några timmar eller varför inte över natten?
 
 
Men först en rykande kall sangria (finns att köpa färdig) med kryddig smak av kanel och nejlika. Snarlik en fruktsallad marinerad i rödvin, eftersom jag gärna fyller glasen med syrliga gröna äpplen, härligt söta jordgubbar, citronskivor och massor av is. Låt nu gästerna avnjuta sin frukt i lugn och ro medan de härliga köttdofterna sprider sig från grillen. 
 
 
 Till marinaden behöver du:
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl olivolja
  • 0,5-1 dl coca-cola eller kallt kaffe
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk dragon
  • flingsalt & peppar
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Dela kycklingen i lagom bitar och lägg i marinaden att dra minst en halvtimme. I kycklingfilé/person. Trä sedan upp dem på blötlagda träspett. Använd resten av marinaden att pensla spetten då du vänder dem på grillen. Grilla tills sockret fått fin färg och blivit lite knaprigt, och kycklingen är genomstekt.
 
 
Till vinägrettpotatissalladen behöver du:
  • nypotatis 
  • färsk sparris
  • soltorkade tomater
  • marinerade kronärtskockshjärtan
  • oliver
Vinägrett:
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • flingsalt & peppar
  • smulad dragon
Koka potatis och sparris, låt svalna. Blanda undertiden vinägretten. Dela sedan potatis och sparris i lagom bitar och lägg i en skål. Häll i  soltorkade tomater, kronärtskocka, oliver och häll över vinägretten. Blanda försiktigt. Kart för servering. Jag serverade med en barbequesås med smak av honung och en sval yoghurtsås/tsatsiki som passar bra till. Men detta kräver nästan ingen sås alls, eftersom både potatissalladen och kycklingspetten är fantastiskt smakrika och saftiga. Idealiskt för de som undviker att äta feta såser. Serveras med ett svalt rosévin, gärna franskt.
 
 
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: