A Taste Of Lisa

A taste of Heaven, A Piece of me...

Ljuvlig Saffranskaka

Kategori: Allmänt, Desserter & bakverk

  
Denna safffranskaka är något av den ljuvligaste av saffranskakor jag någonsin smakat! Bakverk med saffran har en tendens att bli något torra, men denna kakan är så saftig att du nästan måste äta den med sked. Med ingredienser nästan som i en helt vanlig sockerkaka, kan man inte annat än att förundras över hur sagolikt det kan bli med dessa enkla råvaror. Ingen jul utan min favorit-saffranskaka! Testa själv, vet ja!
 
 
Först och främst behöver du saffran förstås! Guldet bland kryddorna! Vackert och sagolikt gott! Du kör den i mortel i sällskap av en sockerbit för att slå sönder pistillerna till pulver. Det går också bra med vanligt strösocker för oss som aldrig har sockerbitar hemma. Doften som sprider sig är oslagbar! Som taget ur tusen och en natt!
 
 
Lisas ljuvliga Saffranskaka
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 pkt saffran, 0,5 gram
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 gram äkta smör (jag använde extrasaltat)
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5-1 dl russin
 
Börja med att vispa ägg och socker vitt och poröst.
 
 
Sedan smälter du smöret försiktigt i micron och låter svalna. Undertiden blandar du mjöl och bakpulver, häller detta i äggblandingen och vispar försiktigt medan du spär med det smälta smöret. Sist häller du i mjölken, russinen och saffranet och vispar hastigt till en slät smet. Häll upp i en smord form med löstagbara kanter. 
 
 
Låt stå i 175 grader i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Sänk eventuellt till 150 grader mot slutet om du ser att kakan börjar bli något mörk i färgen. 
 
 
Tag ut kakan då den är genombakad och har fått en gyllenbrun ton. Testa med kaknål om du är osäker. Låt svalna i formen innan du skär kanterna och försiktigt lossar kakan. 
 
 
Pudra med florsocker och placera på serveringsfat!
 
 
Färdig att avnjutas!
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: